23948sdkhjf

Renar arsenikhaltigt vatten

Josabs ungerska dotterbolag gjorde under våren och sommaren ett pilottest i Serbien avseende förorenat vatten, företrädesvis höga halter av arsenik, järn och mangan från gamla borrhål. Testet gjordes tillsammans med ett ungersk bolag, S-Metalltech 98 Ltd, med finansiellt stöd från ungerska myndigheter. Testerna föll väl ut.

Nästa steg var att serbiska myndigheter genomförde tester för att verifiera tekniken, testerna är klara och Josab avvaktar nu det officiella tillståndet att sälja utrustning i Serbien.

Under tiden har Josab via företrädare för dotterbolaget, baserat på de lyckade testerna i Serbien, ansökt om motsvarande tillstånd i Ungern. Ungerns hälsovårdsmyndighet, på statlig nivå, gav efter nyår sitt tillstånd att använda utrustningen för arsenikrening, och idag har även lokala myndigheters tillstånd erhållits. Detta innebär att produkten är godkänd för rening av arsenikhaltigt vatten, men även för koppling till nät för dricksvatten i Ungern. Då ungersk vattenreningsstandard är harmoniserad med EU-reglerna, ger detta tillstånd ett godkännande inom hela EU för tekniken.

Norbert Udvardi, VD, Josab Hungary Kft är nöjd. 

– Tack vare detta tillstånd öppnas en stor marknad, inte bara i Ungern, utan i hela EU. Vi har redan planerat marknadsåtgärder för att kunna generera försäljning på den europeiska marknaden med denna produkt. Målet är att med denna ekologiska, och kostnadseffektiva, lösning byta ut gammal och ofta ineffektiv teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094