23948sdkhjf

All vattenkraft måste miljöprövas

Digital tjänst hjälper till och ger möjlighet att söka bidrag.

Från och med den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftsrelaterade verksamheter miljöprövas för att få moderna miljövillkor. För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnade Länsstyrelsen 14 januari en e-tjänst för anmälan till miljöprövning. Genom att anmäla sig får verksamhetsutövaren möjlighet att ansöka om ersättning från Vattenkraftens miljöfond och verksamheten kan fortsätta tills prövning sker.
Själva prövningen kommer att påbörjas först när den nationellt vägledande planen har antagits av regeringen. Men redan nu behöver kraftverksägare anmäla sig för miljöprövning. Anmälan görs på Länsstyrelsens webbplats mellan den 14 januari och 1 juli 2019.

– Det är angeläget att alla vattenkraftsverksamheter anmäler sig så att de kan få moderna miljötillstånd på ett samordnat sätt, vilket har stora fördelar både för verksamheten och vattenmiljön, säger Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Tre myndigheter – Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät – har fått regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell plan för miljöprövning av vattenkraften. Förslag till nationell plan ska lämnas till regeringen senast 1 oktober 2019.

För att förbättra och förenkla prövningsprocessen, och för att få bästa avvägning mellan största möjliga energi- och miljönytta, kommer vattenkraften att indelas i prövningsgrupper. Syftet är att miljöprövningar ska kunna kan ske i ett sammanhang utifrån avrinningsområden.

Ägare som inte anmäler sig till den nationella planen måste snarast efter den 1 januari 2019 ansöka om miljöprövning hos mark- och miljödomstolen. De kan då inte ansöka om ekonomisk ersättning från miljöfonden.

Här kan du anmäla ditt vattenkraftverk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078