23948sdkhjf

Drönare ska bli ett verktyg för prospektering

Ett forskarprojekt inom EU tar fram nya verktyg.

Det finns behov av att utveckla befintliga metoder samt ta fram nya tekniker som är kostnadseffektiva och har en låg inverkan på miljön för att samla in prospekteringsdata.

Projektet Smart Exploration samlar 27 olika forskningsinstitut, universitet, gruvföretag, teknikföretag och myndigheter för att gemensamt utveckla smarta lösningar för prospektering i gruvnära områden, men även för nya områden. Metoder och teknik ska testas aktivt på sex olika platser över hela Europa – i Sverige, Finland, Portugal, Grekland och i Kosovo.

Bland annat utvecklas två geofysiska datainsamlingssystem, ett som ska användas ombord på en drönare och den andra på land. Andra exempel är att det görs en 3D modellering av geologiska, geokemiska och geofysiska data samt borrhålsinformation. Resultatet blir en konceptuell modell som kallas ” Target Generation”. Modellerna används sedan för att bedöma de ny utvecklade metoderna för prospektering. Modelleringen ska utföras i ett antal områden inom och utanför Sverige.

Smart Exploration finansieras genom EU:s forskningsprogram Horisont 2020. Flera svenska organisationer och företag deltar bland annat SGU, Uppsala universitet, Ludvika kommun och Nordic Iron Ore.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094