23948sdkhjf

Omsättningsrekord för robotföretaget

Danska Mobile Industrial Robots (MiR), tillverkare av autonoma mobila robotar, har återigen satt omsättningsrekord.

– Den främsta orsaken till att vi har kunnat växa så pass mycket det senaste året är att vi upplever en enorm efterfrågan från kunder som i högre grad köper flottor i storleksordningen 15–25 MiR-robotar och till allt fler anläggningar. Vi har på allvar fått framgångar hos de riktigt stora aktörerna, som har insett potentialen i att optimera den interna logistiken för att öka konkurrensförmågan, säger företagets vd Thomas Visti, enligt ett pressmeddelande.

Försäljningen av mobila cobotar (det vill säga kollaborativa robotar) 2018 blev nästan tre gånger så stor som 2017. Många av världens stora koncerner investerar i större flottor av MiR-robotar till sina fabriker globalt. För dem handlar det om att optimera genomloppstiden i en alltmer komplex och föränderlig produktion.

Mobile Industrial Robots ambitiösa mål var att gå från en omsättning på 75 miljoner år 2017 till 200 miljoner 2018 – ett mål som just nåtts. MiR:s omsättningsrekord på 200 miljoner är inte minst imponerande då verksamheten har vuxit från att 2015 omsätta 5 miljoner.

– Företag övergår i allt högre grad till agila produktionssystem som ska kunna producera mera skräddarsydda lösningar i mindre upplagor. Det ställer självklart också krav på logistiken, som också ska vara flexibel och lätt att anpassa. Här passar vår användarvänliga teknik in riktigt väl, eftersom den tillgodoser behovet av en agil och flexibel produktionslayout, säger Thomas Visti.

Majoriteten av den danska robottillverkarens kunder är stora internationella produktionsföretag och företagsledaren kan glädja sig åt att det även börjar komma in beställningar från flera av Danmarks största företag.

Fordonsindustrin såg snabbt potentialen i MiR:s logistikrobotar, och nu kan även Toyota läggas till listan över de många globala producenter som har sett fördelen med att använda mobila robotar från MiR för att optimera de interna transporterna.

Toyota har just investerat i en stor flotta MiR-robotar till en fabrik i USA och använder också de mobila robotarna i andra fabriker i USA och Asien.

Den fortsatta tillväxten innebär att MiR igen under 2019 kommer behöva anställa cirka 100 nya medarbetare, öppna nya kontor och lansera nya produkter.

– Vi kommer inte luta oss tillbaka och vi förväntar oss att återigen avsevärt öka vår omsättning under 2019. Det kommande året kommer vi fokusera på att fortsätta leverera de lösningar som företagen efterfrågar. Det innebär bland annat att vi i samarbete med externa partner kommer erbjuda leasing av våra robotar, säger Thomas Visti.

Företaget etablerade 2018 nya lokala kontor för att understödja de lokala marknaderna och de finns nu på plats i New York, San Diego, Frankfurt, Barcelona, Shanghai och Singapore.

Men det slutar inte där, utan MiR planerar att öppna ytterligare kontor i USA, i Shenzhen i Kina och i Tokyo i Japan.

Mobile Industrial Robots (MiR) utvecklar och marknadsför kollaborativa och säkra autonoma mobila robotar (AMR). MiR grundades och drivs av danska experter inom robotindustrin och har sitt huvudkvarter i Odense.

Företaget förvärvades nyligen av amerikanska Teradyne som är en stor leverantör av automatiserad testutrustning.

2015 förvärvade Teradyne också det kända danska företaget Universal Robots.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094