23948sdkhjf

Biokol istället för fossilt i stål

Forskare vid Luleå tekniska universitet och Höganäs AB får drygt fem miljoner kronor i ett fyraårigt forskningsprojekt, finansierat av Energimyndigheten.

"Projektet ska ta fram kunskaper om biokol för att kunna ersätta fossilt kol i våra tillverkningsprocesser och hos andra företag i branschen", säger Ryan Robinson, som är ingenjör på Höganäs AB, ledande på marknaden för metallpulver med en årlig kapacitet på 500 000 ton.

Höganäs arbetar med flera parallella spår för att fasa ut fossilt kol och minska sin klimatpåverkan. För att ersätta den största delen fossilt kol behövs mer grundforskning om biokolets egenskaper.

"Huvuddelen av stödet går till universitetet för att finansiera forskarteamet. Utan pengarna hade vi inte haft möjlighet att genomföra forskningsprojektet, så vi är enormt glada för detta", säger Elin Hernebrant, ingenjör vid Höganäs i ett pressmeddelande.

Forskningsprojektet är planerat i tre steg: forskarna utvecklar en specifikation för biokol till Höganäs två huvudprocesser för metallpulver: järnsvampsprocessen och atomiseringsprocessen.

Forskarna undersöker processparametrar för tillverkning av biokol, de som uppfyller specifikationerna.

Tredje och sista steget består i att skapa en datamodell för att kunna skala upp användningen mer specifikt i järnsvampprocessen. Parallellt gör Höganäs praktiska försök för att se hur materialen fungerar i större skala.

Kentaro Umeki, biträdande professor i energiteknik vid Luleå universitet, är projektledare och har tre doktorander och två seniora forskare till sin hjälp.

"Höganäs är en aktiv och seriös partner, som verkligen vill ställa om produktionssystemet, och bli fossilfria. För att klara klimatmålen måste alla företag i stålindustrin göra detsamma. Miljöpåverkan kommer att bli ett av de viktigaste kriterierna när konsumenterna väljer produkter och det är väldigt positivt om vi kan välja produkter som är tillverkade av grönt stål", kommenterar Kentaro Umeki.

Fakta om projektet

  • Projektets syfte är att bygga kunskap för att på sikt ersätta fossila reduktionsmedel med biobaserade, vilket är i linje med de åtgärder som pekats ut inom klimatfärdplanen för järn- och stålindustrin för att nå målet om nettonollutsläpp 2045. 

  • Projektet startar 2019 och pågår till och med 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094