23948sdkhjf

Skapar klimatledande processindustri

Västsvenska Kemi- och Materialklustret beviljas 51 miljoner kronor av Vinnova för en tioårig satsning på en klimatomställning inom västsvensk industri.

Visionen med satsningen är att gå från att vara en fossilberoende industriregion till en region där industrin är världsledande inom produktion av kemikalier, material och drivmedel baserade på förnybara och återvunna råvaror.
—Vi tycker det är jättebra att vi fått möjligheten från Vinnova som väljer att satsa på det vi kallar klimatledande processindustri. Vi har flera olika utmaningar både CO2-utsläpp och cirkularitet som krävs för att vi ska bli klimatneutrala, säger Anders Fröberg, vd Borealis till Process Nordic. 

Kemi- och materialklustret har funnits i cirka 15 år men har enligt Anders ändrat inriktning de senare åren mot mer hållbarhetsfrågor. Det har också inneburit att nätverket har breddats och det består idag av ett 40-tal aktörer innefattande allt från företag till kommuner. 
— Jag ser att det behövs samarbete mellan olika industrier och mellan olika branscher för att lösa svåra utmaningar och därför är kemi- och materialklustret viktigt. Där träffar vi andra industrier och får tillgång till forskning och utveckling via Chalmers och RISE. 
Han menar också att det är viktigt för Borealis i Sverige att kunna visa att här finns bra samarbeten och utvecklingsmöjligheter vilket kan innebära att företaget kan få möjlighet till utvecklingsprojekt och gå i spetsen i koncernen inom hållbarhetsfrågor. 

 

Exakt vilka projekt satsningen ska innehålla kommer att utvecklas under tiden men några delar som nämns är att etablera ett returraffinaderi för återvinning av plast och en produktionsanläggning baserad på förnybar råvara, förbättra användningen av skogsråvara och öka resurseffektivitet med hjälp av digitalisering.
— Vi tycker tankarna på ett returraffinaderi är ett spännande område där det sker mycket nu, kanske vi kan bygga en större pilotanläggning eller en fullskaleanläggning längre fram. Det är en nödvändighet för kemiindustrin att få ett cirkulärt flöde på våra produkter. 

Företaget är också intresserat av framtida projekt kring bioråvara eller att använda koldioxid som råvara. När det däremot gäller CCS det vill säga koldioxidlagring i berggrunden har det inte hänt så mycket de senaste åren. Anders menar att det beror på dels osäkerhet kring själva tekniken, dels att det saknats en politisk vilja att gå vidare. 

Anders vill gärna rikta en uppmaning till andra aktörer som tycker att satsningarna verkar spännande. 
— Vi är inte ett slutet sällskap utan tycker man det är intressant får man gärna vara med på resan så att vi blir ännu starkare.   

Satsningen leds av Johanneberg Science Park tillsammans med forskningsinstitutet RISE. 
— Västsverige är Sveriges processindustriella hjärta. Här finns den absoluta merparten raffinaderikapacitet och Sveriges största kemiindustrikluster. Att vi har flertalet stora aktörer bakom oss gör att vi har goda möjligheter att lyckas skapa en reell förändring inom de kommande 10 åren samtidigt som vi behåller konkurrenskraft och långsiktig tillväxt i regionen, säger Caroline Löfgren, från Johanneberg Science Park.
 
 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078