23948sdkhjf

ABB-affären klar – så ser framtiden ut

ABB har meddelat att bolaget säljer affärsområdet Power Grids till japanska Hitachi. Företagsvärdet ligger på 11 miljarder dollar för 100 procent av verksamheten. Nu skapas "ett nytt ABB".

Under förra veckan framkom att Hitachi  vara på väg att köpa ABB:s kraft- och automationsdivision Power Grids. Under måndagen meddelade ABB att kraftnätsdivisionen Power Grids nu säljs till Hitachi. Hela enheten värderas i transaktionen till 11 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet kommer ABB behålla 19,9 procent aktierna i Power Grids för att "säkerställa övergången". Bolaget har en option på att sälja de resterande 19,9 procenten tre år efter att affären stängts. Affären väntas vara klar under den första halvan av 2020.

De 7,6-7,8 miljarder dollar som ABB erhåller vid försäljningen av 80,1 procent av aktierna kommer enligt bolaget överföras till aktieägarna genom aktieåterköp eller liknande åtgärder.

ABB:s överenskommelse om att sälja Power Grids till Hitachi medför att bolaget gör "ett nytt ABB", med en annan struktur. Detta kommer att leda till en kostnadsminskning på 500 miljoner i årstakt på medellång sikt, samt under de kommande två åren 500 miljoner dollar i icke-operativa omstruktureringskostnader. 

Det nya ABB innebär att ABB:s kvarvarande verksamheter kommer att sköta alla kundaktiviteter, affärsfunktioner och geografiska områden, för att ta främja en entreprenörskultur, heter det. Befintliga lands- och regionstrukturer kommer inte att finnas längre efter Power Grid-affären slutförs, vilket väntas ske under första halvåret 2020. På koncernnivå, corporate, kommer aktiviteter att handla om koncernstrategi, portfölj- och prestationshantering, kapitalallokering, grundläggande teknik samt ABB Ability-plattformen.

Efter försäljningen kommer det att innebära en ny struktur med fyra verksamheter - Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation och Motion - samt nya finansiella mål på medellång sikt.

ABB:s vd gav lugnade besked till den svenska personalen inom Power Grids.

- Sverige är en av Power Grids två vaggor. Vi har 4.150 anställda i Sverige och ska göra en smidig övergång. Det var ett viktigt villkor för oss att Hitachi skulle ta över hela laget, uppgav Ulrich Spiesshofer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063