23948sdkhjf

Hur blir arbetsmiljön i framtidens gruva?

Den europeiska gruvbranschen är i förändring men bilden av en mörk, smutsig och farlig industri lever kvar. Teknikutvecklingen bäddar för ökad säkerhet och en förändrad arbetsmiljö. Men i takt med att gruvorna blir allt mer moderna behövs forskning som inkluderar människorna som ska använda systemen. Detta undersöker nu Luleå tekniska universitet.

– Gruvindustrins arbetskraft är mansdominerad och har en stigande medelålder. Samtidigt blir gruvarbetet mer och mer teknisk avancerat. Det ställer nya kompetenskrav, men det är svårt att rekrytera arbetskraft eftersom få ser det som ett framtidsjobb. Så det handlar om att fortsätta förbättra arbetsmiljön, och göra det på ett sådant sätt att unga människor – och kvinnor i synnerhet – vill arbeta i gruvindustrin, säger Joel Lööw, doktorand i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

I det EU-finansierade mångmiljonprojektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) ska forskarna ta reda på hur ny teknik kan användas för att bidra till attraktiva, hållbara, säkra och konkurrenskraftiga arbetsplatser inom europeisk gruvindustri.
– Rent konkret kan det till exempel handla om eldrivna gruvmaskiner som minskar utsläpp, drönare som kan göra inspektioner av gruvan istället för att skicka ner en människa eller kommunikations- och lokaliseringstekniker som kan positionera människor och utrustning i det vardagliga arbetet eller vid nödfall.

– Vår del i forskningen handlar om att involvera nuvarande och potentiell framtida arbetskrafts och deras perspektiv i denna teknikutveckling samt de sociala frågorna. Till exempel normkritik, genusperspektiv och arbetsmotivation. De tekniska kraven kan inte enbart styra utformningen, och om endast befintliga medarbetare involveras så finns det risk att framtidens arbetsplatser designas för att endast passa dem, avslutar Joel Lööw.

Målet är att samla ihop erfarenheter och ta fram riktlinjer för hur gruvbolagen kan jobba med ny teknik ur ett arbetsvetenskapligt perspektiv. Till grund har forskarna även med sig resultat från flera tidigare närbesläktade projekt och från handboken Designing Ergonomic, Safe, and Attractive Mining Workplaces (skriven av Joel Lööw, Bo Johansson, Eira Andersson och Jan Johansson) som nyligen gavs ut.

Fakta
Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) finansieras av EU Horizon2020 med 168 miljoner kronor, varav fem miljoner kronor går till forskningsämnet arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och arbetspaketet Attractive Workplaces. Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är projektledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078