23948sdkhjf

Debattartikel – Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk

Sverige ska vara fossilfritt senast 2045. Samtidigt har vi en växande befolkning och förhoppningsvis en växande ekonomi. Det kräver en ökad elproduktion. Sol och vind kommer inte att räcka och därför måste Sverige nyinvestera i kärnkraft, skriver Ebba Busch Thor med flera kristdemokratiska riksdagsledamöter.

Från flera håll hörs larmrapporter om Sveriges elförsörjning, vi kristdemokrater tycker det är dags att ta denna oro på största allvar. Sveriges brister i energiförsörjningen riskerar att få allvarliga konsekvenser. Myndigheten Svenska kraftnät varnade tidigare i år för större effektbrist kommande vinter. Detta får kostsamma konsekvenser för konsumenterna. Det rörliga elpriset är nu på den högsta nivån sedan 2011. Effektbristen väntas öka även nästa år och en bidragande orsak är att reaktorerna Ringhals 1 och 2 kommer att stängas år 2020 respektive 2019.

Beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 måste omprövas. Dessa två reaktorer bidrar till att minska klimatutsläppen motsvarande utsläppen från alla personbilar i hela Sverige. Reaktorerna är i dag både lönsamma och minskar klimatutsläppen med över tio miljoner ton per år. Sedan Vattenfall beslutade om att stänga Ringhals 1 och 2 har fyra saker hänt. Effektskatten har genom energiöverenskommelsen avskaffats helt, kostnaden att släppa ut koldioxid har mer än fördubblats bara i år, Parisavtalet har skrivits på och Sverige har fått en klimatlag.

Sveriges elbehov kommer öka betydligt om vi ska fortsätta utveckla samhället, minska oljeberoendet och samtidigt klara klimatmålen. Om vi ska uppfylla klimatlagens krav på nollutsläpp av växthusgaser senast 2045 är det nödvändigt att vi bygger ny kärnkraft i vårt land. Planeringen för ökad elanvändning bör utgå från ett elbehov på minst 200 terawattimmar 2045 om alla åtaganden ska kunna uppfyllas. Här behövs alla icke-fossila energislag. Ett utbyggt elnät är också avgörande.

Med energiöverenskommelsen som utgångspunkt behöver Sverige återuppta planeringen av nya kärnreaktorer. Sverige borde samarbeta med andra kärnkraftsländer både i Europa och andra världsdelar för att utveckla ett fåtal standardiserade kraftverk med en rimlig prislapp och byggtid. Ny kärnkraft är en viktig fråga, inte bara för Sverige utan framför allt på en global nivå. Enligt FN:s klimatpanel IPCC är kärnkraft nödvändigt för att klara klimatmålen. Idag är det Ryssland och Kina som bygger flest reaktorer, här har västländerna ett gemensamt ansvar att vara med.

Det krävs investeringar för att bygga kärnkraftverk, men kostnader för bränsle, drift och underhåll är relativt låga jämfört med många andra energikällor. Dessutom är koldioxidutsläppen låga. Det som utmärker kärnkraft jämfört med andra miljövänliga energikällor är möjligheten till en storskalig elproduktion. Det är svårt att uppnå med vind- eller solkraft som producerar relativt lite el när efterfrågan är som störst.

Kristdemokraterna anser att Sverige måste trygga en hållbar elförsörjning i framtiden. Reaktorer måste få tjäna sin fulla livslängd och gamla kärnkraftverk behöver ersättas med nya. I längden gynnar det både konsumenterna, företagen och inte minst miljön.

Ebba Busch Thor (KD), partiledare

Camilla Brodin (KD), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Larry Söder (KD), riksdagsledamot, Halland

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.412