23948sdkhjf

Preem in i Biozinprojekt - bygger i Norge

Tillsammans med det norska företaget Biozin AS har Preem tecknat ett samarbetsavtal för storskalig produktion av biodrivmedel med restprodukter från skogs- och träindustrin.

Preem går nu in som delägare i Biozin Holding AS med målet att en ny produktionsanläggning ska att uppföras i Jordøya i Åmli kommun, Norge.

Den planerade produktionsanläggningen ska producera cirka 120 000 kubikmeter biozin per år, en avancerad hållbar bioråolja med mycket goda hållbarhetsdata som kan raffineras på Preemraff Lysekil eller Göteborg till förnybart innehåll i drivmedel.

Projektet har precis avslutat en konceptstudie där fabrikens grundläggande design har fastställts. Nu fortsätter nästa steg där bland annat produktionsanläggningen ska projekteras. Projekteringen beräknas vara slutförd till slutet av 2019 och därefter tas det slutgiltiga investeringsbeslutet.

Preem investerar motsvarande 250 miljoner norska kronor för att tillsammans med Bergene Holm AS driva projektet där den nya produktionsanläggningen i Jordøya beräknas vara i drift år 2022. Det totala projektet uppskattas till ca 3,5 miljarder norska kronor.

Företagens gemensamma ambition är att etablera fler produktionsanläggningar i södra Norge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063