23948sdkhjf

Siemens levererar flytande kraftverk

Siemens har fått en order på turbiner till ett flytande kraftverk.

Ordern innehåller två gasturbiner av typen SGT-800, med tillverkning i Finspång och Trollhättan, och en ångturbin av typen SST-600, med tillverkning i Tyskland.

De ska levereras till Seaboard Corporations dotterbolag Transcontinental Capital Corporation Ltd, som är en kraftproducent med verksamhet i Dominikanska Republiken. Det flytande kraftverket blir företagets tredje för elgenerering, men det första baserat på turbinteknik och kombicykelutförande.

Gas- och ångturbinerna i så kallat single lift-utförande har anpassats för flytande tillämpning och ska installeras på en pråm som byggs av ST Engineering i Singapore. Det flytande kraftverket ska levereras i ett nyckelfärdigt utförande. Siemens levererar även en innovativ batterilösning kallad SIESTART. Batteriutrustningen används som extra effektreserv i händelse av nätstörning, vilket optimerar kraftanläggningens tillgänglighet och verkningsgrad.

Siemens flytande kraftverkskoncept, som går under benämningen SeaFloat, består av utrustning som har anpassats för installation på flytande anordningar. Konceptet ger kunden en kostnadseffektiv lösning med hög verkningsgrad och låg miljöpåverkan baserad på samma beprövade teknik som ett landbaserat kraftverk.

- Vår vision inom Siemens är en framtid där alla har tillgång till prisvärd, ren energi. Det är en tuff utmaning men en nödvändighet i ljuset av de rådande klimatförändringarna och behovet av el från en ökande befolkning. Genom SeaFloat-konceptet kombinerar vi vår toppmoderna gasturbinteknik med den rörlighet och flexibilitet som krävs av den nuvarande och framtida energimarknaden, säger Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.

Det flytande kraftverket ska eldas med naturgas och kommer att ersätta kundens äldre gas- och tungoljeeldade pråmkraftverk i huvudstaden Santo Domingo för att leverera el till öns stamnät. Med begränsade möjligheter att bygga på land och sina postiva erfarenheter av pråmbaserade lösningar sedan tidigare föll valet på SeaFloat tillsammans med SIESTART vilket ger högre lönsamhet och lägre miljöbelastning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078