23948sdkhjf

Projekt ska ge nya hållbara produkter

Ett treårigt projekt vid namn Green Bioraff Solutions startats nu. Tanken är att få fram nya hållbara produkter gjorda av restprodukter från skogsindustrin.

Projektet, som är ett finsk-svenskt forskningsprojekt, består av tre delar där sågspån och fiberslam ska producera nedbrytbar plast, lignin ska producera aktivt kol samt ska bark producera skum för konstruktionsmaterial.

Green Bioraff Solutions är ett lovande projekt där vi kan dra erfarenheterna och resultaten från det nyligen avslutade projektet Bioraff Botnia, säger Tina Asplund, Chydenius och projektledare för Green Bioraff Solutions.

Man kommer att titta på hur man mest effektivt utnyttjar delar av trädet eller sidoströmmar som råvara. Sågspån är en biprodukt från sågverken och har hittills mest utnyttjats som energi. I ett delprojekt kommer sågspån, liksom fiberslam, att via enzymatisk hydrolys, fermentering och kemisk katalys omvandlas till mjölksyra. Den kommer i sin tur att konverteras till PLA som är en återvinningsbar och nedbrytbar bioplast.

I ett annat delprojekt kommer aktivt kol för användning i industriella processer och vattenrening att framställas från lignin. Det sker via termokemisk karbonisering av hydrolyslignin, som är en sidoström från bioraffinaderier.

Bark utgör en betydande restprodukt vid sågverk och massabruk och är därför en intressant råvara. I det tredje delprojektet kommer tanniner att extraheras och separeras ur bark för tillverkning av skum för användning i konstruktionsmaterial.

Projektpartners är Karleby universitetscenter Chydenius, som leder projektet och Centria yrkeshögskola i Finland, samt RISE Processum i Sverige. Dessutom finns ett flertal industriföretag med som intressenter i projektet.

Vårt gränsöverskridande projekt är ett bra exempel på hur kompetenser och pilotutrustningar på båda sidor om Bottenviken utnyttjas för gemensamma mål. Det är både effektivt och kommer att göra nytta för både svenska och finska företag, säger Tina Asplund.

Green Bioraff Solutions finansieras av Interreg Botnia-Atlantica 2014-2020(ett EU-program som finansierar samarbetsprojekt mellan regioner i Sverige, Finland och Norge), Österbottens Förbund, Region Västernorrland, Centria, Chydenius och RISE Processum. Hela projektet omfattar ca 1,6 miljoner euro på tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094