23948sdkhjf

Process gör sten av utsläpp

Forskare kan nu göra sten av koldioxid genom att pumpa ner den i vulkaniskt berg.

Det hela handlar om att växthusgasen reagerar med den vulkaniska bergarten basalt som bildar kalksten. Processen går snabbt, efter två år är över 95 procent av koldioxiden omvandlad till sten, vilket förvånat forskarvärlden som räknat med hundratals eller till och med tusentals år.

– Vi förväntade oss att de skulle gå fort men inte att det skulle gå så pass fort, säger Sandra Osk Snaebjornsdottir, geolog i Carbfix-projektet som är ett samarbete mellan Reykjavik energi, Islands universitet, CNRS i Toulouse och Columbiauniversitetet, till Formas forskartidskrift.

Koldioxiden, som används i projektet, kommer från ett geotermiskt kraftverk. Efter att det löst i vatten pumpas den ner i berget till ett djup på 500–1500. En tredjedel av koldioxidutsläppen från kraftverket på Hellisheidi, som är ett av världens största geotermiska kraftverk, lagras nu på detta sätt. Det motsvarar omkring 10 000 ton per år. Men enligt Sandra Osk Snaebjornsdottir finns möjlighet att omvandla hundra procent av utsläppen till kalksten.

Forskarna har nyligen fått pengar från EU för att fortsätta att utveckla metoden i Carbfix-projektet som pågått sedan 2007. Samtidigt påstås tekniken nu vara redo för att användas i stor skala.

Den vulkaniska bergarten basalt finns på många platser och utgör omkring 5 procent av jordens fastland och största delen av havsbotten. Carbfix-tekniken ska nu testas i andra slags bergarter i Italien, Turkiet och Tyskland.

En av utmaningarna är att metoden kräver stora mängder vatten för att först lösa koldioxid. För varje lagrat ton går det åt ungefär 25 ton vatten. Men forskarna har lyckats få goda resultat i laboratorier när de tittat på möjligheten att använda sig av havsvatten i processen. Det skulle skapa nya möjligheter för att använda basalt i kustområdena, och på havsbotten.

Men metoderna att fånga och lagra koldioxid har inte fått något genomslag eftersom det inte har varit lönsamt.

– Det har saknats incitament för att använda tekniken i större skala. Men jag tror att det kommer förändras ganska snart. Sedan i våras har kostnaden ökat för att släppa ut koldioxid inom EU:s handelssystem, menar Sandra Osk Snaebjornsdottir.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094