23948sdkhjf

Tekniken renar biobränslet

Skräp i biobränslet skapar problem för kraftproducenter. Utvecklad teknik finner främmande föremål på några minuter.

Användningen av biobränsle ökar kontinuerligt. Biobränsle innehåller dock ofta sten, grus och ibland även metalldelar från rivningsvirke och skogsavverkning. Dessa främmande föremål skapar problem för kraftproducenterna med ökat underhåll, och ibland även driftstopp, som följd.

Mantex, som arbetar med röntgenbaserad mät- och analysteknik för biomassa, har nu vidareutvecklat tekniken Biofuel Analyzer så att den upptäcker främmande föremål i biobränsle. Processen som tidigare tog flera dagar kan nu genomföras på några minuter.

– Vi ser redan nu att mängden föroreningar i biobränslet får en allt större inverkan på bränslets värdering. Främmande föremål i biobränslet är ett stort problem för kraftproducenterna. Nu skapar vi en möjligt att direkt kunna undvika att elda bränsle som helt enkelt är av för dålig kvalitet, och på så sätt minska underhållskostnaderna, säger Karl Wejke, säljansvarig för Biofuel Analyzer på Mantex. 

Efterfrågan på så kallat returträ, återvunnet trä från hushållsavfall och rivningsvirke, ökar stadigt sett ur ett internationellt perspektiv. Returträ är som alla andra biobränslen CO2-neutralt eftersom det vid förbränning inte tillför något ytterligare koldioxid till atmosfären.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063