23948sdkhjf

Brukets oljeläcka sprider sig

Beckoljan som läckte ut från Stora Ensos fabrik i Skutskär förra veckan sprider sig i havet. Det var efter ett läckage i en oljevärmare som olja läkte ut i hamnbassängen. Enligt bolaget handlar det om 7000 -10 000 liter olja.

Klart är att oljan har spridit sig vidare därifrån till havet, vilket upptäcktes av en förbipasserande. Kustbevakningen kallades in för att förhindra spridningen, men tydligen utan framgång eftersom oljan nu spridit sig till öarna i Gävlebukten. Bland annat har boende på Limön utanför Gävle larmat om att beckolja flutit i land på ön. Gävle kommun är nu ute och kartlägger hur oljan från Skutskär har spridit sig. Ett arbete som kommer att hålla på hela veckan.

På onsdagen inventerades bland annat områden kring Limön, Gråsjälsbådan, Eggegrund och Vitgrund. Och här har olja i alla fall hittats på de två förstnämnda.

– Det måste var säker 50-100 kilo här på Limön. Oljan har klibbat ihop sig som ett stort tuggummi, säger Thomas Lundberg, arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079