23948sdkhjf

Ny brytning kräver mer pengar

Drygt 500 miljoner har de 80 ägarna till gruvan i Pajala investerat för att få igång järnmalmsgruvan i Kaunisvaara – men nu kan det krävas mer pengar för att investera i nya fyndigheter.

Kaunis Iron har som plan att öppna en ny gruva den så kallade Sahavaara fyndigheten inom några år men då krävs det mer pengar och ett sätt är en börsintroduktion i framtiden.

– Vi har inga beslut om det ännu utan vi vill i första hand få igång produktionen, säger Anders Sundström ordförande Kaunis Iron till SVT-Norrbotten.

Sundström värnar om Pajalagruvan och vill att den ska leva länge. Ett sätt att trygga det är att investera, hitta nya fyndigheter och att öppna den så kallade Sahavaara fyndigheten – och då krävs det mer pengar.

– Ett sätt att få pengar är att gå till aktieägare och det gör man genom en börs.

Förra gången när Northland Resources bedrev verksamheten var det många Pajalabor som köpte aktier i tron och hoppet att tjäna pengar. Men Northland gick i konkurs, vilket troligtvis får många att dra öronen åt sig om det ges möjlighet att satsa på aktier i Kaunis Iron.

Det finns även andra skäl för dom nuvarande ägarna, ett åttiotal svenska entreprenörer och investerare för en eventuell börsintroduktion.

– Någonstans måste de nuvarande ägarna kunna sälja av sitt aktieinnehav och det gör man ofta på en handelsplats, säger Anders Sundström ordförande Kaunis Iron.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078