23948sdkhjf

Stor oljeläcka – nådde havet

Ett läckage av olja upptäcktes nyligen hos Stora Enso i Skutskär. I efterhand kan man konstatera att den pågått i flera dagar utan att personal upptäckt den, det var en förbipasserande hundägare som noterade läckan. Ungefär ett ton olja uppskattas ha läckt ut i hamnbassängen och en del av oljan ska också ha spridit sig ut i havet.

Enligt Henrik Holm, platschef vid Stora Enso i Skutskär, är det beckolja, ett bränsle gjort av tallolja, som läckt från en oljeförvärmare.

Enligt Gästrike räddningstjänst är oljan i sig är inte giftig, men kan ställa till det för djurliv och även vara svår att sanera eftersom den är väldigt kladdig.

Förhoppningen var att hindra oljan från att läcka ut från hamnbassängen, men ett stråk av olja på cirka 800 gånger 30 meter ska nu ha runnit ut i havet, enligt räddningstjänsten. Kustbevakningen har kallats in från Hudiksvall för att hjälpa till i arbetet att stoppa spridning.

– Vi kan konstatera att läckaget skett av och till de senaste dagarna och det är nu åtgärdat, säger Henrik Holm, till SVR.

Hur kommer det sig att läckaget har kunnat pågå i kanske flera dagar utan att det upptäcktes?

– Det är en sak som vi måste titta på och utreda. Det svaret har jag tyvärr inte just nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082