23948sdkhjf

Tekniksprång krävs för minskade utsläpp

Energimyndigheten har analyserat vad som krävs för att minska utsläppen från industrin.

Energimyndigheten konstaterar att på kortare sikt är elektrifiering och ökad användning av biobaserade råvaror viktigt för att minska industrins utsläpp. I projekt kopplade till järn- och stålindustrin undersöks möjligheten att delvis ersätta fossilt kol med biobaserade bränslen.

Många processer kräver dock att bioråvaran förbehandlas för att få rätt egenskaper. Detta, tillsammans med att biomassa är en begränsad resurs, bidrar till att det inte är troligt att biobaserade råvaror kommer att ersätta de fossila helt och hållet.

På längre sikt behövs större tekniksprång för att minska utsläppen. För att nå dit krävs att tekniken utvecklas och testas redan idag och att regelverk och andra förutsättningar finns på plats.

I projektet HYBRIT har ledande aktörer inom järn- och stålindustrin gått ihop med en stor elproducent för att utreda möjligheten att tillverka stål nästan utsläppsfritt 2045. Under 2018 har projektet övergått från förstudie till pilotfas.

Cementindustrin arbetar med att minska utsläppen på flera plan. Under 2018 utreder cementindustrin möjligheten att elektrifiera tillverkningsprocessen i projektet CemZero. Branschen bedömer dock att det inte är möjligt att uppnå nollutsläpp utan koldioxidavskiljning och lagring (CCS). CCS med inriktning på bio-CCS* kan även bidra till att Sverige når målet om negativa utsläpp efter 2045.

Enligt rapporten är de branscher som står för störst processrelaterade utsläpp järn- och stålindustrin, mineralindustrin (cementproduktionen), raffinaderier och kemiindustrin samt andra metallverk.

Rapporten är en del i det så kallade Industriklivet som handlar om att stödja industrin i omställningen mot minskade utsläpp. Hela rapporten kan laddas ned här: 

https://energimyndigheten.a-w2m.se/FolderContents.mvc/Download?ResourceId=5771

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083