23948sdkhjf

Sämre än väntat för Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs missade målet i sin rapport för tredje kvartalet, men vd Petra Einarsson förutspår stark efterfrågan resten av året.

Bolaget rapporterar en omsättning för tredje kvartalet på 6.054 miljoner kronor, vilket är en ökning med nio procent, dock landar man under prognosen som låg på 6.083 miljoner kronor.

Högre råvarukostnader och uppstartsproblemen sätter press på bolagets rörelseresultat som landade på 513 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 8,5 procent för det tredje kvartalet 2018, att jämföra med förväntade 10,4 procent.

– Vi arbetar vidare enligt plan mot uppstart av den nya kartongmaskinen KM7 i mars-april 2019. Vårt fokus just nu är att förbereda oss inför en stabil och framgångsrik upprampning. När vi slutfört investeringsprogrammet Next Generation kommer vi att kunna ta tillvara på marknadsmöjligheterna och möta den starka efterfrågan på hållbara förpackningar på ett optimalt sätt, säger vd Petra Einarsson i vd-ordet.

Hon bedömer också att en starka efterfrågan inom samtliga av deras affärsområden kommer att bestå under kommande kvartal. Samt att de fortsätter att höja försäljningspriserna där det är möjligt, men i något långsammare takt än under föregående kvartal. Hennes bedömning är att vedkostnaderna kommer att stiga ytterligare, samtidigt som vedbristsituationen förbättrats väsentligt.

– Ebitida uppgick till 881 miljoner under kvartalet, en minskning med 16 procent jämfört med samma period förra året, främst beroende på högre kostnader för massaved och kemikalier. Vedkostnaderna utgör mer än en tredjedel av alla rörelsekostnader i bolaget, varför vi fokuserar på att förbättra inköpsbalansen, menar Petra.

Resultat före skatt blev 497 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett resultat före skatt på 579 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127