23948sdkhjf

Simulerings-vd:n lockar gruvindustrin

Kenneth Bodin är vd för ett nischat företag som han själv beskriver som ”litet men snabbfotat”. Algoryx Simulation AB är specialiserat på mjukvara för simulering av dynamiska rörelser, växer snabbt och de hetaste kunderna finns inom gruvindustrin.

Företaget är inriktat på rörelsedynamik och det är ett komplext ämne som kan vara svårt att förstå, konstaterar Kenneth Bodin.

– I praktiken handlar det om tillämpning inom olika industrier, med simuleringar av att exempelvis köra maskiner och fordon – lära sig hantera dem men också undvika allvarliga fel, förklarar han.

Som exempel nämner Kenneth Bodin gruvkoncernen LKAB, som på senare år med hjälp av Algoryx teknik har simulerat tiotalet processer innan det blivit skarpt läge.

– Man gör inget större utan att först simulera. Förr var det erfarenhet man byggde beslut på, numera är det simulering. Så är det även globalt.

Algoryx Simulation är ett företag som bildades så sent som 2007 och var en avknoppning från Umeå universitet. Där hade den i dag 51-årige Kenneth Bodin jobbat flera år som föreståndare för ett simuleringscenter.

Sedan dess har företaget, som har sin verksamhet i Uminova Science Park ett stenkast från universitetet, vuxit snabbt. Under den senaste femårsperioden har utvecklingen accelererat och omsättningen ligger på 19 miljoner kronor, antalet anställda är 21. Framtiden ser ljus ut.
– Vår ambition är att nå en omsättning på 100 miljoner, minst. Vi har vuxit med 30 procent om året och antalet anställda har ökad i motsvarande grad.

Kenneth Bodin berättar att fokus hittills, i första hand, har legat på robotik och på fordonsindustrin där hela produktionen i fabriker oftast simuleras innan första spadtaget till ett bygge tas. Även handel och logistik använder sig i ökande omfattning av teknik för simulering – det som också kallas ”virtuell idriftsättning”.

– Men processindustrin kommer starkt, och man har fått upp ögonen för det här.

Det är för att minska risken för problem i produktionen, ofta orsakade av en design som inte är lämplig, som det är viktigt att göra simuleringar. Dessa anpassas också till den aktuella fysiska miljön, oavsett om det handlar om en gigantisk tunnelborr, fordon i en gruva, ett enstaka transportband eller ett antal industrirobotar som ska samverka.

– Kostnaderna kan bli enorma om man för sent upptäcker att det inte riktigt funkar.

Algoryx började sin verksamhet i mindre skala, har efter hand vuxit men har hela tiden haft blicken riktad utanför landets gränser. Kunder finns representerade av återförsäljare över hela världen och företaget har stark representation i framför allt Tyskland och Japan.
I fråga om simuleringar är man fortfarande rätt små, sett i ett globalt perspektiv, men ligger bra till inom sin nisch, berättar Kenneth Bodin.
– I den nisch som kallas realtidsinriktad rörelsedynamik är vi ett av de ledande företagen.

Företagets namn, Algoryx, är en kombination av matematikens ”algoritm” och ”oryx”, en antilop som lever i framför allt Afrika.

– Vi tänkte väl lite att det är ungefär som en snabbfotad gasell. Så vill vi att Algoryx ska vara, säger Kenneth Bodin som beskriver organisationen som platt och jämför sin egen roll med en coach för ett team.

– Det är viktigt att vi jobbar framåtriktat och är ett produktföretag.

Algoryx har utvecklat flera program, som AGX Dynamics för simulering, Momentum som vänder sig i första hand till ingenjörer och konstruktörer samt Algodoo som är avsett för utbildning. Intresset för att använda tekniken ökar inom industrin, konstaterar Kenneth Bodin, men han noterar också att kunskapen och kompetensen inom industrin inte alltid är i takt med den tekniska utvecklingen.

– Kompetensen brister ibland, släpar efter, och många behöver lära sig mer. Min känsla är att det finns mer vilja än kunskap och förmåga.

Tre trender är tydliga när det gäller simuleringar, menar Kenneth Bodin:
– Allt mer kommer att samlas i molnfunktioner, det blir vanligare med simulering under drift kopplat till maskinlösningar och så jobbar vi mycket med industristandarder och anpassningar till dem.

Dessutom, tillägger han, är det bara en tidsfråga innan alla leverantörer använder sig av en virtuell modell, en animering som visar hur en maskin eller annan produkt fungerar. Och för det krävs simulering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109