23948sdkhjf

Norge hittar ny olja

Det norska oljebolaget Equinor, som tidigare hette Statoil, bekräftar nu att de hittat en oljefyndighet vid Norne-fältet utanför Nordlands kust med en volym på 50 till 70 miljoner fat olja. Upptäckten mer än dubblerar därmed de återstående oljereserverna i Norne-fältet.

Ursprungligen skulle fältet börja avvecklas 2014 men produktionen för Norne har redan förlängts till 2036, vilket kommer att generera betydande spin-offs. Denna upptäckt kommer att öka produktionen under de kommande åren.

– Vi är mycket glada över att ha bevisat och upptäckt ett nytt betydande oljefynd utanför Nordlands kust. Utvärderingen bekräftar att det genom vår nya sökmodell finns nya möjligheter på Nordlandsryggen i Norska havet, säger bolagschefen Nick Ashton.

– Fyndet visar vikten av vår nya prospekteringsstrategi där vi testat nya idéer för att finna återstående kommersiella resurser på den norska kontinentalsockeln. Detta är i linje med vår nyligen uppdaterade färdplan för den norska kontinentalsockeln, där målet är att säkra aktiviteten under årtionden framöver, påpekar Ashton.

Enligt Ashton öppnar upptäckten också för fler möjligheter i området. En omedelbar följd är att de redan nästa år planerar ett liknande projekt i samma område samt att de är mogna uppgiften att de närmaste åren söka fyndigheter som alla kan bidra väsentligt till att öka reserverna i området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078