23948sdkhjf

ABB får order på 180 miljoner kronor

ABB har vunnit en order värd över 20 miljoner dollar (drygt 180 miljoner kronor) från MHI Vestas Offshore Wind för leverans av WindSTAR-transformatorer, särskilt utformade för installation i vindturbiner. Dessa möjliggör fas nummer två av vindkraftparken Borssele i Nordsjön. Denna fas består av ett vindprojekt på 731 megawatt (MW) i Nordsjön, 22 kilometer från Nederländernas kust, med kapacitet att leverera tillräckligt med ren energi för elförsörjningen till fler än 800 000 hushåll.

Denna transformator gör det möjligt för en ny generation av kraftfulla offshorebaserade vindturbiner att användas vid världens högsta spänning på 66 kilovolt (kV), vilket väsentligt minskar förlusterna och ökar effektiviteten. Dessutom medför den livscykelfördelar och kostnadsoptimering.

– Dessa innovativa transformatorer gör det lättare att integrera offshorebaserad vindkraft för att leverera ren energi till konsumenterna och stärker vår viktiga roll som partner till kunder som vill ha ett starkare, smartare och grönare elnät, säger Markus Heimbach, vd på ABB:s affärsenhet Transformer, inom divisionen Power Grids.

Eftersom turbinstorlekarna ökar till havs (och uppnår 9,5 MW i detta projekt, vilket är ett världsrekord för effektnivåer inom kommersiell offshorevindkraft), så måste transformatorerna förbli kompakta och lätta med minimal storlek. Samtidigt ska de uppfylla krav avseende särskilda tillämpningar, mekaniska begränsningar och kostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094