23948sdkhjf

LKAB har spärrat av gruvområde

Rostangripna balkar har upptäckts i kylaren i LKAB:s pelletsverk i Svappavaara. Ett område har därför spärrats av i väntan på åtgärd.

Just nu pågår ett planerat, två veckor långt underhållsstopp i Svappavaaras pelletsverk, där alla maskindelar ses över.

Under måndagen spärrades ett större område av då rostangripna balkar upptäcktes i pelletsverket.

- Det är ingen dramatisk händelse. Under ett planerat underhållsstopp har man alltid åtgärder som är planerade kanske flera år i förväg, men så uppkommer alltid arbeten som man inte har kunnat förutse. I det här fallet är det maskindelar i kylaren som är rostangripna och behöver bytas ut, förklarar Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB.

Det är ingen risk att stora delar faller ner, utan det är rost på ytan. Men företaget har som rutin att spärra av ett område när en skada påträffas.

Till helgen fattas beslut om hur länge området ska vara avspärrat och kylaren ska vara avstängd. Eventuellt blir beslutet att ta det längre underhållsstoppet, som egentligen ska vara längre fram, redan nu.

- Vi har den flexibiliteten. Vi får se vad som blir rimligast att göra.

I pelletsverket tillverkas kulor av järnmalmskoncentratet från anrikningsverket. Kulorna formas, torkas, sintras och kyls innan de är färdiga för transport till hamnarna. LKAB har sex stycken pelletsverk; tre i Kiruna, två i Malmberget och ett i Svappavaara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125