23948sdkhjf

Frida forskar om skogsindustrins digitalisering

Ny forskning ska ta reda på vad som händer när skogsindustrin digitaliseras
Frida Magnusdotter Ivarsson är doktorand på institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet. Sedan januari i år forskar hon om hur digitaliseringen påverkar skogsindustrin.

– Sydved är värdorganisation för projektet, men jag har ett intresse av att förstå digitaliseringen i skogsindustrin ur andra perspektiv också genom att möta fler aktörer i branschen, säger Frida Magnusdotter Ivarsson till Skog Supply.

Digital förmåga
Projektet är Frida Magnusdotter Ivarssons doktorandarbete och heter "Digital förmåga inom svensk skogsindustri".

Syftet med forskningen är bland annat att ta fram metoder som hjälper olika företag och organisationer i sin digitaliseringsprocess.

Tidsramen för projektet är satt till ett år, men eftersom Frida Magnusdotter Ivarsson tycker att det finns möjlighet att fördjupa sig i det, hoppas hon att det kommer att förlängas.

Utforska nya affärsmöjligheter
Forskningen går ut på att undersöka vad som händer i mötet mellan bolags befintliga sätt att göra affärer och när de börjar utforska nya affärsmöjligheter med digital teknik.

Att Sydved blev värd för projektet beror på att företaget deltog i en uppdragsutbildning om digitalisering vid Göteborgs universitet. Det var då man började prata om att starta en process som skulle kunna vara en win-win situation för både Sydved och universitet.

Det första halvåret har Frida Magnusdotter Ivarsson tillbringat mycket tid hos Sydved för att lära sig mer om branschen och förstå hur Sydved fungerar som företag.

Ett större perspektiv
– Jag tycker det har varit väldigt lärorikt att vara med i den dagliga verksamheten hos Sydved. Ett intressant exempel ur ett digitalt perspektiv är den tradition av samverkan kring it som finns i branschen. Jag tänker exempelvis på SDC som bidrar med transparens kring informationshantering i branschen. Samtidigt upplever jag att branschen är i sin linda att förstå vad detta betyder ur ett affärsperspektiv, säger Frida Magnusdotter Ivarsson.

Hon förklarar att samhällsförändringen som den digitala tekniken medför kan liknas vid hur den industriella revolutionen förändrade samhället under 1800-talet.

Exempel på utmaningar som Frida Magnusdotter Ivarsson tror att företag som inte ännu blivit digitaliserade kommer att möta är att se verksamheten i ett större perspektiv än traditionella industrigränser.

Ett digitalt ekosystem
– Det har varit väldigt spännande att förstå hur nätverket inom skogsindustrin fungerar. Det finns en uppbyggd förmåga att bygga nätverk genom personliga möten som nu vävs samman med nya möjligheter att bygga nätverk med hjälp av den digitala tekniken, säger Frida Magnusdotter Ivarsson.

Frida Magnusdotter Ivarsson förklarar att detta innebär att även företag som tidigare inte identifierats som del av ett bolags potentiella affärspartners kan bli del av ett mer komplext nätverk, som inom forskningen benämns som ett digitalt ekosystem.

– Det kommer inte att finnas lika skarpa gränser mellan vem man ser som konkurrent och vem man ser som samarbetspartner. Bolag med starka it-förmågor, en researrangör eller en orienteringsklubb kan plötsligt utgöra nya affärsmöjligheter för skogsbolag. Ekosystemstänket handlar om att skifta fokus från det enskilda trädet till skogen som helhet, säger Frida Magnusdotter Ivarsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14