23948sdkhjf

Gruvmaskin i glaslabyrint

”Kör inte lastmaskin i glashus” är ett motto som Sandvik högaktningsfullt struntade i när företaget ville visa vad deras självkörande fordon går för.

Sandvik konstaterar att frågan om självkörande fordon har varit omdiskuterad under senare år men att de arbetat just med sådana fordon länge – utan några olyckor där människor varit inblandade.

– Sandviks självkörande lastare har varit i bruk i över 20 år, med över två miljoner drifttimmar under jord, säger Jouni Koppanen, Senior Systems Engineer för Automation vid Sandvik Mining and Rock Technology, i ett pressmeddelande.

Företaget har därför tagit tillfället i akt att visa sig på styva linan genom att lyfta upp en gruvmaskin och låta den testa  Sandviks ”nästa generation av automatisering”,  som uppges innebära att maskinerna själva ska kunna lasta material, transportera och tömma.

Resultatet blev en film där en elva meter lång och 38 ton tung gruvlastare, helt på egen hand, tar sig igenom en glaslabyrint.

Sandvik påpekar att de lasersensorer som används är utformade för bergväggar och inte för glas. Maskinen ska trots detta kunna ta sig fram genom de smala glasgångarna.

Sandvik bemödade sig också för att bevisa att filmen är ”på riktigt” genom att till sist låta vd Björn Rosengren ta över kontrollerna. Toppchefens insats klargör han går bet där det automatiserade systemet smidigt navigerar sig fram, det krävs betydligt mer smidighet än den en vd besitter om man ska slippa glaskross.

Enligt Sandvik innebär deras automatiska system att lastare och truckar lär sig den säkraste och mest effektiva vägen första gången de kommer in i en tunnel.

Med hjälp av en uppsättning lasrar kartlägger och registrerar fordonets intelligenta system sedan en körväg och tack vare algoritmer, sensorer och gyroskop ska fordonet därmed veta vart det ska åka under jord, där GPS-signalerna inte når fram.

– En fördel med autonoma system är att vi kan flytta människor från miljön under jord, som kan vara farlig, till säkra kontrollrum ovan jord, vilket förbättrar säkerheten och produktiviteten hos våra kunder, säger Jouni Koppanen.

–  Framöver ser vi digitaliseringen som ett nyckelområde. Den kommer att hjälpa både oss och våra kunder att bli mer produktiva, effektiva och hållbara, säger Björn Rosengren i samma pressmeddelande.

Sandvik anser sig satsa stort på forskning, företaget har cirka 2 600 forskare på omkring 50 center för Forskning och Utveckling och ser glaslabyrinten som ett exempel på okonventionellt tänkande och ett bevis  på att företaget är innovativt.

– Åratal innan fordonsindustrin ens hade börjat prata om konceptfordon arbetade redan Sandviks självkörande lastare och truckar framgångsrikt under jord, säger Jouni Koppanen.

Lastaren

  • Modellnamn: Sandvik LH514
  • Dimensioner (L-B-H): 11 x 3 x 3 m
  • Lastkapacitet: 14 ton
  • Total arbetsvikt: 38 100 kgSensorer: Laserskannrar, hastighets-, distansmätare,
  • gyroskop och vinkelsensorer.
  • Hastighet (lastad): 32,7 km/h

Labyrinten

  • Storlek: 30 x 58 meter, 1740 kvadratmeter
  • Antal glasväggar: 589 glasskivor, var och en på 2,8 meter x 60 centimeter
  • Plats: Arctech-varvet i Helsingfors, Finland

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078