23948sdkhjf

Höganäs renar vatten

Höganäs AB meddelar att miljöskyddsmyndigheten i Kalifornien, EPA California, har utfärdat ett villkorligt godkännande för en processlösning för rening av dricksvatten från föroreningar.

Produkten Cleanit LC, som bygger på Höganäs metallpulver, renar föroreningar som sexvärt krom, arsenik, bly, selen, fosfater och radioaktiva isotoper. Efter en oberoende utvärdering av ett tvåfastest kunde EPA konstatera att det är en lösning för rening av sexvärt krom, som kan användas av allmänna vattenverk i Kalifornien.

Vi är stolta över godkännandet eftersom EPA är en globalt respekterad myndighet som ställer mycket höga godkännandekrav. Erkännandet ökar möjligheten för Höganäs att sprida tekniken till andra städer där det ställs krav på innovativa lösningar för att förse invånarna med rent dricksvatten, säger Avinash Gore, chef för Höganäs affärsområde Environmental.

För att bevisa lösningens effektivitet använde Höganäs produkten för rening av en svårbehandlad vattentäkt i Los Banos i Kalifornien från maj 2016 till februari 2017. Under hela testperioden var nivån av sexvärt krom och arsenik i det renade vattnet så lågt att det inte gick att mäta.

Det övre gränsvärdet för föroreningar är 50 ppb enligt nuvarande föreskrifter, och vi uppnådde konstant en nivå på 0 ppb. Vår framtidssäkra teknik kan uppfylla alla tänkbara standarder under de kommande 20 till 50 åren, och vi siktar nu på att gå vidare med den pågående etableringen av kommersiella anläggningar och installationer för att uppnå ett ovillkorligt godkännande.

Produkten består av specialutvecklade, nollvalenta järnpartiklar. Det porösa järn-kompositmaterialet har högre reaktivitet än något annat nollvalent järnmedium på marknaden. Dessutom är det enligt bolaget en energisnålare produkt med en attraktiv totalkostnad. Den är redan godkänd enligt standarden NSF/ANSI 61 och kan eftermonteras i befintliga vattenreningsverk.

Höganäs diskuterar nu installation av en anläggning i kommersiell skala med ett par kommuner i Kalifornien för att demonstrera tekniken och dess fördelar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078