23948sdkhjf

Innovation på G i pappersprocessen

SCA meddelar att de har utvecklat en ny tillsats som kan användas vid papperstillverkningen.

Det hela handlar om en så kallad hydrofoberingstillsats som SCA utvecklat för att förbättra tillverkningen av vattenresistent, hydrofobt, papper samtidigt som den kan produceras på ett ”grönt”, hållbart sätt. Just nu pågår utvecklingsarbetet och SCA meddelar att det inte finns några beslut om det ska bli en kommersiell produkt.

– Vi kommer att fortsätta med försök i pilotskala ytterligare en tid, medan vi förbereder fullskaleförsök och det är i och med dessa vi kan utvärdera den kommersiella potentialen, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör för SCA, till Process Nordic. Han tillägger att tidpunkten för fullskaleförsök beror på olik faktorer och är därför svår att säga, men tekniken är nu föremål för patentprövning.

Med den nya hydrofoberingstillsatsen kan det vara möjligt att helt ersätta de kommersiellt motsvarande tillsatserna i pappersproduktionen. Resultatet är en pappersprodukt med förbättrad vattenresistans och UV-stabilitet.

Produkten är baserad på de-polymeriserat lignin och katjonisk polysackarid som blandas och tillsätts massasuspensionen innehållande aluminiumsalt i den våta delen av pappersproduktionen.

Ligninet som de-polymeriserats kan utvinnas från massabrukets biprodukt svartlut och resulterar i en miljömässigt mer hållbar och kostnadseffektiv hydrofoberingstillsats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094