23948sdkhjf

Sveriges största solcellspark på gång

I går, tisdagen den 11 september, drog bygget av Sveriges hittills största solcellspark igång vid Säve flygplats i Göteborg.

En del av parken kommer att avsättas till privatpersoner och intresset att vara en del av parken är stort bland göteborgarna.

– Hittills har mer än 350 personer hört av sig till oss. Det känns jättekul att så många göteborgare vill vara med på vår solresa mot ett förnybart energisystem. Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och med vår satsning på solcellsparker ökar vi produktionen av förnybar el i Göteborg samtidigt som både företagskunder och privatkunder kan delta, säger Alf Engqvist, VD på Göteborg Energi.

Solcellsparken i Säve, som är första steget i en större satsning, uppförs strax norr om flygfältet. Marken ägs och arrenderas ut till Göteborg Energi av Serneke som också kommer att köpa en stor del av den el som produceras där.

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, VD på Serneke.

I projektet deltar också SVEA Solar som levererar solcellerna och ABB-teknik ansluter solcellsparken till elnätet.

Fakta solcellsparken i Säve

  • Solcellsparken om 5,5 MW är Sveriges hittills största och byggs på ett 11 hektar stort område, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner
  • Solcellselen som produceras kommer att räcka till hushållselen (5 000 kWh) för 1100 villor under ett år.
  • En del av parken kommer att avsättas för att privatpersoner
  • Marken i Säve ägs och arrenderas ut av Serneke
  • SVEA Solar levererar solcellerna
  • ABB-teknik ansluter solcellsparken till elnätet
  • Parken beräknas stå klar i november 2018
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094