23948sdkhjf

20-åring lockar VA-branschen

VA-mässan på Elmia har i år sitt 20-årsjubileum, och den är Nordens största mässa i sitt slag. Detta kan firas med en välfylld utställning – redan i juni var nästan alla montrar bokade.

– Det ser väldigt bra ut,  många utställare kommer tillbaka, alla delar av branschen är representerade och vi ser ut att fylla alla de 220-230 platser vi har, berättar projektledaren Johanna Rahm.

Nytt för i år är att antalet utländska utställare, särskilt från Danmark, har ökat och därför samlas de danska deltagarna i två större montrar intill varandra. VA-mässan präglas i år av en ökad medvetenhet om den minskade tillgången på grundvatten i Sverige.

– Dricksvatten och dagvattenhantering är frågor som är extra aktuella i år, konstaterar Johanna Rahm.

Tekniska lösningar är att vänta på detta område, och vattenfrågan lär även tas upp i de många seminarier som anordnas under de tre mässdagarna i Jönköping. Seminarierna är uppdelade på fyra huvudspår: Avlopp, dagvatten, dricksvatten och mixade ämnen.

– Som tidigare har vi också temavandringar som man kan anmäla sig till, och få en guidad tur med besök hos intressanta utställare.

Mässans andra dag, onsdagen, bjuder på After Fair med mat, dryck och musik och chansen att mingla med kollegor och partners.

VA-mässan arrangeras vanligt i nära samarbete med branschens viktigaste organisationer. Här träffas användarna i form av kommunal VA-sektor och industri med producenter av utrustning och tjänster inom tillexempel vattenrening, distribution, IT, mät-, styr- och reglerteknik, drift, underhåll, forskning och konsultation. Parallellt kommer även Elmia Avfall & Återvinning att pågå den 25-27 september.

Följer teman på gemensam vandring

En populär möjlighet under VA-mässan är temavandringar. Här kan besökarna delta i olika gruppvandringar runt på mässan efter ett visst tema. Ett trevligt och effektivt sätt att under cirka en timme få en överblick över vem som tillhandahåller vad inom det givna temat.

 Årets temavandringar:

-Avloppsrening Läkemedelsrester och kemikalier

-Avloppsrening allmän Allmänt i ämnen som inte tas upp ovan

-Dricksvatten Smak och lukt samt membranteknik

-Energieffektivisering Pumpar

-Energieffektivisering Luftning

-Moderna filtreringstekniker Membran för mikro- ultra- och nanofilter samt omvänd osmos

-Drift och övervakning Styr- och reglerteknik, online sensorer, AI och digitalisering

-Effektiva förnyelsemetoder för ledningsnätet Vatten, Spill och Dagvatten.

Tillgång på vatten het fråga under seminarier

Tillgången på rent dricksvatten och effektiv leverans av det är en fråga som återkommer i flera seminarier på VA-mässan. Branschorganisationerna Svenskt Vatten och Föreningen Vatten anordnar ett av seminarierna, som tar avstamp i att klimatförändringarna i Sverige utsätter dricksvattnet för ett flertal risker.

Det krävs nya lösningar för att förse våra städer med vatten på ett hållbart sätt, konstaterar man. En väg kan vara att använda nya råvatten som finns tillgängliga nära städerna,  till exempel industriavloppsvatten, dagvatten och utgående vatten från kommunala reningsverk. Ett exempel är en situation på Öland, där grundvattennivåerna aldrig hade varit så låga som under sommaren och hösten 2016.

För att lösa vattenbristen har Mörbylånga kommun, tillsammans med konsulter och leverantörer, identifierat ett antal tänkbara råvattenkällor och hur man kan rena dessa i ett vattenverk. Andra exempel från liknande projekt kommer att presenteras.

En rad föredragshållare talar om hållbart dricksvatten, råvattenproduktion från avloppsverk, hur industriavlopp kan förvandlas till dricksvatten och exempel från såväl svenska kommuner som utlandet presenteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093