23948sdkhjf

Verkstaden tar hjälp av vegetabiliska oljor

Gnosjö Automatsvarvning vill revolutionera maskinindustrin.
Företaget har initierat och driver ett treårigt pilotprojekt. Det sker ihop med Swerea IVF, Chalmers, KTH och Sahlgrenska Academy. Tanken är att undersöka huruvida vegetabiliska oljor skulle kunna ersätta mineraloljor inom maskinindustrin.

– Målet är att minska kemikalieanvändningen i den dagliga verksamheten genom att enbart använda förnyelsebar olja, utan att kompromissa med kvalitet och precision. Under testperioden behöver vi därför säkerställa att oljan varken påverkar maskin, produktion eller resultat innan vi tar ett beslut, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, enligt ett pressmeddelande.

Företaget har ett 40-tal maskiner som får sin olja från ett centralt system som består av cirka 50 kubikmeter mineralolja.

Nu under hösten kopplar de loss en av maskinerna för att testa den vegetabiliska oljan i en avgränsad miljö.

– Vi har en skärolja som funkar alldeles utmärkt. Men det finns alltid något man kan göra för att förbättra sin produktutveckling och minska sitt ekologiska fotspår. Att gå ifrån en olja som är ändlig till en olja som är förnyelsebar skulle vara positivt för både industri och miljö, säger Linda Fransson vidare enligt pressmeddelandet.

En av fördelarna är arbetsmiljön. Genom att använda en vegetabilisk och renare olja minskar oljedimman.

Gnosjö Automatsvarvning har ett 50-tal medarbetare och är sedan 1974 specialiserat på svarvning av komplexa detaljer. Det handlar om stora serier där kraven är högt ställda på precision.

I deras maskinpark ingår rundbordsautomater, hydromat och CNC-svarvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078