23948sdkhjf

Investering i Europas största guldgruva

En storinvestering görs nu i Europas största guldgruva i finska Kittilä. Satsningar i brytningsprocessen ska öka gruvans kapacitet och minska användningen av fossila bränslen.

Gruvbolaget Agnico Eagle Finland Oy som startade våren 2018 investerar nu 183 miljoner dollar i Kittilägruvan. Ett gruvschakt, över en kilometer djupt, kommer att byggas i gruvan varifrån malm kommer att lyftas med gruvspel. Schaktet gör det möjligt att utnyttja de djupare delarna av gulddepositionen på ett ekonomiskt lönsamt sätt. Detta kommer också att förbättra gruvans energieffektivitet och minska användningen av fossila bränslen, eftersom det kommer att ersätta lastbils- och terrängfordonstransporter av malm och personal. Bearbetningskapaciteten för gruvans anrikningsverk ökar från dagens 1,6 miljoner ton till 2,0 miljoner ton per år.

ABB är delaktiga i leverans av utrustning för 11 miljoner dollar i form av produktionsspel av friktionstyp med 2,5 megawatt motoreffekt samt ett 1,2 megawatt personspel med enkel trumma. Dessa är de första spelen som ska installeras i Kittiläsguldgruva. ABB kommer även att leverera online-fjärrstödstjänster för övervakning i realtid. Med ABB Ability kommer ABB att erbjuda den bästa tillgängligheten och expertstöd för kunden.

ABB har visat sig vara en pålitlig och kompetent partner i gruvprojekt. Dessutom har ABB ett omfattande servicenätverk i området, vilket är oumbärligt för att säkerställa produktionen. Gruvspel är en ny kritisk faktor i gruvproduktionskedjan, säger Seppo Voutilainen, projektledare på Agnico Eagle Finland Oy.

Gruvindustrin upplever en period med stark tillväxt i Finland. År 2017 investerades över 349 miljoner dollar i gruvverksamheter. Tillväxten från föregående år var 25 procent.

Vi har planerat projektet tillsammans i flera år för att skapa den bästa möjliga tekniska lösningen, säger Mikael Ingo, Process Industries Hub BU Manager , Nordeuropa, ABB.

Kittilägruvan är den största guldgruvan i Europa. Gruvan använder redan ett varierat utbud av ABB-teknik, inklusive motorer, ett automationssystem, frekvensomriktare och instrument. Gruvans nuvarande livscykel beräknas att vara åtminstone till år 2035.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063