23948sdkhjf

Massaved får ny kvalitetsbedömning

Nästa år kommer massaved att få en ny kvalitetsbedömning. Det påverkar alla skogsägare som levererar massaved.
Virkesmarknadens parter har beslutat att införa en ny form av kvalitetsbedömning för massaved. Bedömningen gäller med start den första augusti nästa år.

– Vi gör detta bland annat för att det ska bli enklare och mer transparant för skogsägarna, säger Lars Björklund, chef för avdelningen Virkesmätningsutveckling (VMU) på
Skogsbrukets datacentral (SDC), till Process Nordics systertidning Skog Supply.

Ge tydligare signal
Den nya bedömningen innebär att man går ifrån vrakandel i procent av traven till förmån för bedömning av hela travens kvalitet som prima eller sekunda.

– Jag tror att de flesta skogsägare är nöjda med dagens virkesmätning, men den nya bedömningen kommer att ge en tydligare signal om vilka kvalitetsaspekter som är betydelsefulla, säger Lars Björklund.

Han förklarar att det främst är fel trädslag och övergrova stockar som industrin inte vill ha, medan mindre fel avseende kvistning eller längder har mindre betydelse.

Påverkar alla skogsägare
Enligt Björklund görs det i dagsläget ingen skillnad på felen i massaveden som skogsägarna levererar, utan allt bedöms lika hårt. I och med den nya kvalitetsbedömningen ska det bli tydligt vad som är viktigt.

– Om till exempel en övergrov stock fastnar i en flishugg blir det väldigt dyrt. Detta måste visa sig i kvalitetsbedömning, säger Lars Björklund.

Rent konkret innebär det att skogsindustrin nu har drygt ett år på sig att förbereda sig för den nya klassningen och att inför övergången sätta en rimlig prisrelation mellan prima och sekunda.

Alla skogsägare som levererar massaved kommer att påverkas av den nya kvalitetsbedömningen.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062