23948sdkhjf

Gävle hamn blir först i världen med automatisering av pappershantering

Avtal mellan Gävle hamn och Yilport har skrivits på
Gävle hamn kommer att automatisera sin pappershantering. Detta görs genom att investera i ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar. Det blir hamnen troligtvis ensam om att ha i världen, enligt ett pressmeddelande.

Hyra i 30 år
Höglagret kommer att inrymmas i en 10 000 kvadratmeter stor och 25 meter hög byggnad, där papper kommer att lastas i containrar för vidare sjötransport ut i världen.

Torsdagen den 23 augusti tecknades ett avtal mellan Gävle hamn och hamnoperatören Yilport. Detta avtal säger att Yilport ska hyra anläggningen i 30 år.

Till höglagret är det meningen att pappersprodukterna ska komma med tåg för att sedan hanteras av automatiserade traverser. Systemet ska bestå av ett nätverk av horisontella transportörer, som flyttar rullarna autonomt till respektive container.

Direkt anslutning till hamnen
Enligt pressmeddelandet kommer anläggningens kapacitet att uppgå till 500,000 ton årligen och byggas i direkt anslutning till containerhamnen. Men det framgår inte när anläggningen beräknas tas i bruk.

– Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, säger Fredrik Svanbom, vd på Gävle hamn, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094