23948sdkhjf

Testbädd för bioläkemedel invigd

Testa Center vid GE Healthcare i Uppsala har invigts, ett innovationscentrum för utveckling av biologiska läkemedel.

Den svenska regeringen och GE Healthcare öppnar ett innovationscenter i Uppsala för att öka kommersialiseringen av ny teknik och stödja tillväxt- och tillverkningsförmågan inom life sciences. Testa Centret, en byggnad på 2500 kvadratmeter, har utrustning och teknik för att kunna testa nya produkter för tillverkning av biologiska läkemedel, världens snabbast växande klass av läkemedel.

Regeringen, som har investerat 100 miljoner kronor i Testa Centret och identifierat life sciences som ett av sina fem största samverkansprogram, vill stärka samarbetet mellan offentliga aktörer, näringsliv och akademi och därmed stimulera landets konkurrenskraft och innovationsförmåga. Tidigare i år öppnade regeringen ett nationellt life science-kontor.

Det svenska bioteknikföretaget BioLamina blir det första företaget att driva ett projekt i centret. De utvecklar proteinbaserade reagens, Biolaminis, för terapeutiska celler, cellterapier och ska nu skala upp sin produktion avsevärt.

Med ökande efterfrågan av våra högkvalitativa laminins i cellterapi industrin behöver vi skala upp vår produktionskapacitet,”. ”Testa Center ger oss en unik möjlighet att göra detta själva istället för att förlita oss på globala kontraktstillverkare", säger Kristian Truggvason, vd BioLamina.

Centret är ett gediget exempel på framgångsrik offentlig-privat samverkan som har fört samman många viktiga aktörer i Sverige. Engagemanget har varit häpnadsväckande, och jag tror att många innovationer kommer att tas till marknad med hjälp av Testa Center,” säger Lotta Ljungqvist, vd, för GE Norden och vd för Testa Center.

 

Utöver investeringen från regeringen genom innovationsmyndigheten Vinnova har GE Healthcare investerat runt 45 miljoner SEK. Andra sponsorer är SWElife, Region Uppsala, Uppsala BIO, Tillväxtverket och stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle (STUNS).

 

Testa Center är en nationell och internationell testbädd öppen för akademi, startups och industri. Centret är byggt för verifiering av digitala, tekniska och biologiska innovationer i en autentisk produktionsmiljö. Det har fyra bioprocesslaboratorier och ägs och drivs som ett icke-vinstdrivande företag av GE Healthcare i Uppsala som också erbjuder operativt stöd och expertis för projektägarna.

De sistnämnda behåller full kontroll av immateriella rättigheter och data.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125