23948sdkhjf

Här ska framtidens material ta form

Wargön Innovations test- och demoanläggning är invigd. På ytorna som erbjuder produktion, labb, produktvisningar och kontor är tanken att framtidens material ska ta form.

Redan idag pågår flera projekt som kommer att ta plats i de nya lokalerna. Exempelvis kommer det nystartade projektet WargoTex att driva utveckling av storskaliga system och sorteringsteknologier för återbruk och återvinning av uttjänta textilier.

– Det här är en verksamhet som kan bli Sveriges nästa industriella revolution. Vem vet, om tio, femton år kanske detta är det stora industriklustret efter fordonsindustrin, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth vid invigningen

Test- och demoanläggningen blir en viktig del av Wargöns Innovations- och Industripark som täcker ett område på över 200 000 kvadratmeter vid Göta Älv. Anläggningen är den första på området sedan pappersbruket i Vargön lades ner för tio år sedan. Ambitionen är att de nya verksamheterna i parken ska driva på omställningen till en mer biobaserad ekonomi.

– Det gäller nu att ha modet att satsa på rätt sätt och ha en god samverkan mellan aktörerna, vilket man ju redan har. Staten är med, kommuner, regionen, näringslivet och akademin, sade Tomas Eneroth.

Wargön Innovation kommer att driva anläggningen som finansieras av Tillväxtverket (EU:s regionalfonder), Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen. Innovatum AB är huvudman för verksamheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078