23948sdkhjf

KD och SD vill utveckla kärnkraften

Både SD och KD öppnar nu för möjligheten att satsa på kärnkraft istället för att stänga reaktorer.

Under en partiledardebatt nyligen meddelande Ebba Busch Thor (KD) att hon ville se en satsning på kärnkraft.

-Om industrin ska minska sina utsläpp behövs mer el, inte mindre. Snarare än att stänga reaktorer – låt dem tjäna sin livstid och satsa på fler och nya kärnkraftverk, sade Ebba Busch Thor.

Det råder dock oenighet i partiets ledning angående frågan. Internt inom Kristdemokraterna kom nämligen partiledarens nya besked som en överraskning.

Penilla Gunther, som tidigare utmanat Ebba Busch Thor om partiledarposten och förlorat, är nu KD:s energipolitiska talesperson.

– Det kanske varit klädsamt om man hört av sig till den som haft hand om frågorna innan. Jag är väl inte så överlycklig, sade Penilla Gunther till SVT.

Senare dementerades det skarpt av partiledningen. Kommunikationschefen Mia Widell uppgav att KD:s verkställande utskott tagit beslut om den nya kärnkraftslinjen och att Penilla Gunther också varit informerad.

Även SD sade samma dag, när partiet presenterade sin klimatpolitik, att de vill stoppa stängningen av två reaktorer i Ringhals. De vill genomföra en satsning på forskning och utveckling av den fjärde generationens kärnkraft.

– I Sverige har vi en nästan unik situation med ett i praktiken helt fossilfritt kraftsystem, med avsevärt lägre utsläpp av växthusgaser från vårt kraftsystem än vad som är fallet på global och europeisk nivå. Det har varit möjligt främst tack vare kärnkraften som planerbar kraftproduktion tillsammans med vattenkraften. Det är även detta som historiskt har gjort att det svenska kraftsystem präglats av en exceptionellt hög grad av leveranssäkerhet och elkvalité. Något som har tjänat vårt land väldigt väl och som vi fortsatt bör utveckla. Från vårt perspektiv är det därför en farlig väg att gå mot en avsevärt högre grad av väderberoende samt försämrad leveranssäkerhet och som begränsar industrins möjligheter att verka i Sverige, vilket i en förlängning äventyrar landets välfärd, men som även ökar vårt beroende av smutsig kolkraft från andra länder. Sverige som industrination behöver ett modernt och tillförlitligt kraftsystem, där även kärnkraften har ett tydligt uttalat utrymme, kommenterade Mattias Bäckström Johansson, SD:s energipolitisk talesperson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093