23948sdkhjf

Stabilt LKAB redovisar 1,3 miljarder i vinst

Första halvåret för LKAB visade på ökad omsättning och stärkt resultat. Vinsten före skatt landade på 1,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1,2 miljarder motsvarande period 2017. Högre avkastning på finansiella placeringar bidrog till vinstökningen. Rörelseresultatet sjönk dock med 19 procent, främst beroende på avsättningar för samhällsomvandling, enligt LKAB. Omsättningen steg från 5,7 till 6,2 miljarder kronor.

– Vi bedömer att överutbudssituationen inom järnmalmsfines kommer att bestå, vilket sätter press på järnmalmspriserna samtidigt som premien för högförädlade järnmalmsprodukter bedöms vara fortsatt hög, skriver bolaget om framtidsutsikterna.

Kvartalets produktion påverkades av produktionsstörningar, främst i Division Norra. Under kvartalet har också omfattande underhållsarbeten genomförts, bland annat i förädlingsverket KK4 i Division Norra, som förbättrar miljöprestanda och produktionsstabilitet framåt.

USA:s införande av importtullar på stål har skapat en viss oro på marknaden och det är svårt att förutsäga utvecklingen och konsekvenserna av dessa.

– Vi kan inte göra något åt världsmarknadspriserna. Vad vi kan göra är att rusta oss för att säkra vår konkurrenskraft, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11