23948sdkhjf

Regeringen satsar för mer svensk industriproduktion

Närings- och innovationsminster Mikael Damberg (S): "Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige och många företag flyttar också hem produktion hit igen. Detta är en utveckling som jag vill stödja"
I kölvattnet av rekordhöga investeringar i svensk industri vill regeringen stödja utvecklingen – därför ger man nu två nya uppdrag till Tillväxtverket.

Det ena omfattar ett stärkande av förutsättningar för företag att industrialisera och tillverka nya produkter i Sverige, medan det andra ska ge verket möjligheter att underlätta kompetensförsörjningsarbetet för industrin och industrinära företag.

– Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige och många företag flyttar också hem produktion hit igen. Detta är en utveckling som jag vill stödja. Dels för att göra det enklare för företag som har en produkt som de vill tillverka, att hitta industri i Sverige som kan tillverka den – så slipper de förlägga produktionen på andra sidan jorden. Och dels för att stärka industrins kompetensförsörjning, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), i ett pressmeddelande.

Inom det första uppdragets ramar vill man underlätta för företag som har eller håller på att utveckla en produkt som ska tillverkas, att hitta svenska tillverkningsaktörer.

Det ska bland annat ske genom att utveckla matchningar för aktörer som har produktidéer, med aktörer som kan erbjuda relevant tillverkningskapacitet. För det får Tillväxtverket totalt 20 miljoner kronor för 2018 och 2019, med slutredovisning i april 2020.

Det andra uppdraget är ett redan befintligt uppdrag, som förlängs och utökas. Där ska man bland annat bredda arbetet att också omfatta insatser för att arbeta med en strategisk plan och mer långsiktigt kompetensförsörjningsarbete i företaget efter att validering, eller annan typ av kartläggningsarbete, har genomförts.

Inom det uppdraget får Tillväxtverket 10 miljoner kronor för 2018-2019, med en slutredovisning i 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063