23948sdkhjf

Naturvårdsverket vill återkalla tillstånd för gruva

För åtta år sen fick gruvan utanför Pajala miljötillstånd för verksamheten. Nu, tre veckor före återstarten, driver Naturvårdsverket på för att tillståndet ska dras tillbaka.

Över 150 personer har redan rekryterats och ytterligare 150 planeras till hösten. Den 18 juli startar produktionen i det som en gång var Northland Resources gruva.Kaunis Iron meddelade tidigt att man avser att lämna in en ny ansökan om miljötillstånd under nästa år och att man fram till dess kommer att bedriva verksamheten enligt gällande tillstånd. Något som Länsstyrelsen i Norrbotten också gett klartecken till. Arbetet med den nya tillståndsansökan har inletts och samråd med länsstyrelsen är inbokat.

Men nu står det klart att Naturvårdsverket kommer att lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå om återkallelse av tillståndet gruvan. 

– Naturvårdsverket har inte tagit ställning till om gruvverksamhet som sådan kan bedrivas på platsen. Däremot anser Naturvårdsverket att drift inte kan ske på planerat sätt eller enligt det tillstånd som finns, säger Frida Rudsander, chefr Miljöskyddsenheten på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets huvudsakliga synpunkter är bland annat följande:

  • Gruvdriften riskerar att påverka närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp av metaller och läckagevatten från dammarna.
  • Dammarna är inte byggda enligt tillståndet vilket kan innebära risker.
  • Länshållning av dagbrottet kan leda till påverkan på delar av våtmarken Kokkovuoma, som torrläggs om grundvattennivåerna sänks.
  • Det finns även problem i området med damm från transporter.

– Det här fem-i-tolv-agerandet är klart anmärkningsvärt, säger Per Ahl, vd för branschorganisationen Svemin. Naturvårdsverkets agerande framstår som uppenbart nonchalant i förhållande till förutsättningarna för att bedriva gruvdrift på ett seriöst sätt.

Det är första gången som Naturvårdsverket ansöker om att ett tillstånd för en verksamhet ska återkallas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078