23948sdkhjf

Satsning på AI-forskning

Nu satsar forskningsinstitutet RISE på tillämpad AI-forskning som ska omsätta ny kunskap i nya produkter och tjänster.

RISE AI är en ny satsning som samlar AI-forskare, företag och myndigheter för att Sverige skall bli bäst i världen på att använda AI. Sverige är litet på den internationella arenan och samarbete krävs för att nå den nödvändiga kritiska massan för avancerade tekniska projekt. RISE AI samlar vid starten över 60 forskare i 75 projekt och målet är att detta skall fördubblas inom fem år.

– RISE AI kommer att driva på utvecklingen av nästa generations AI-tillämpningar för industri och offentlig verksamhet. Tillsammans ska vi höja nivån på forskningen kring tillämpad AI i Sverige och göra AI-lösningar tillgängliga för fler, säger Pia Sandvik, VD för RISE.

RISE AI kommer att fungera som en mötesplats där stora och små företag, akademi och samhälle kan samverka kring utvecklingen av tillämpad AI. Initiativet stöds av en rad organisationer bland annat Teknikföretagen.

– Teknikföretagen ser väldigt positivt på en AI-satsning på RISE. RISE har en viktig roll i att göra AI lättare tillämpbar för många företag i Sverige, både för stora och små, säger Klas Wåhlberg, VD Teknikföretagen.

Chef för RISE AI blir Daniel Gillblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111