23948sdkhjf

Samverkan för att nå FN:s mål

Under flera år har stålindustrin, Jernkontoret och Stockholm Environment Institute samverkat runt begreppet samhällsnytta; vad det innebär, hur man kan mäta det och få det att styra framtida satsningar. Nu har arbetet resulterat i en prototyp till en Agenda 2030-kompass som lanseras idag.

Agenda 2030-kompassen utgår från samtliga FN:s globala mål och analyserar hur de olika målen påverkar varandra. På det viset kan den kvantifiera, visualisera och jämföra hur olika handlingsalternativ bidrar till samhällsnytta. En åtgärd kan bidra positivt till flera mål samtidigt men också få negativa effekter på några andra, till exempel kan en viss insats för ökad folkhälsa öka jämställdhet och ekonomisk aktivitet men ge ökade utsläpp.

Med Agenda 2030-kompassen har vi ett verktyg som hjälper oss att styra mot samhällsnytta och samtidigt visar hur stålindustrin bidrar till FN:s globala mål. Jag hoppas att fler aktörer vill använda sig av kompassen, inte minst våra lagstiftare, så att samtliga hållbarhetsaspekter finns med vid beslutsfattandet i riksdag och regering, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079