23948sdkhjf

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Det handlar om en ny och mer hållbar teknologi för att producera etylenaminer och dess derivat från etylenoxid. Demonstrationsanläggningen kommer att ligga i Stenungsund och blir nästa steg mot kommersialisering av den patenterade teknologin.

Parallellt med bygget av anläggningen har företaget börjat se över alternativen för en världsomspännande tillverkning.

Den nya teknologin minskar råmaterialkonsumtionen avsevärt och förbättrar miljöprestanda jämfört med befintliga processer. Flexibiliteten i teknologin ska möjliggöra en selektiv produktion av ett brett utbud av slutprodukter, enligt bolaget.

"Demonstrationsanläggningen är ett viktigt steg och syftar till att visa att tekniken uppfyller förväntningarna", säger Hendrik van Dam, innovationsprojektledare för AkzoNobel Specialty Chemicals etylenaminverksamhet i ett pressmeddelande.

Anläggningen kommer också att producera slutprodukt för kundvalidering.

Bob van der Leek, platschef på Stenungsundsfabriken:

"Den kunskap, kompetens och infrastruktur som finns på vår site ger perfekta förutsättningar för demoanläggningen. Den nuvarande anläggningen för etylenaminer, en av världens största, startade även den som en demonstrationsanläggning här i Stenungsund.''

Utbudet av etylenaminer som kommer ut ur den nya teknologiplattformen innefattar dietylentriamin (DETA) och trietylentetramin (TETA), viktiga byggstenar i epoxihärdning, smörjoljetillsatser och oljefältskemikalier.

AkzoNobel Specialty Chemicals är ledande inom ethylenaminindustrin. Med två produktionsanläggningar - en i Stenungsund och en i Ningbo, Kina – servar företaget kunder inom bl a agrokemi och producenter av hygien- och pappersprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094