23948sdkhjf

Skapar kraftvärme- och biogasanläggning i Upplands Bro

Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har fått i uppdrag av E.ON att rita en ny kraftvärme- och biogasanläggning, en kretsloppsanläggning, i anslutning till Rang-Sells återvinningsanläggning i Upplands Bro.

Anläggningen domineras av två stora byggnader: kraftvärmeanläggningen och biogasanläggningen. Kraftvärmeverket producerar el och värme ur avfall som i dagsläget inte har någon alternativ användning. I biogasanläggningen kommer matrester och annat organiskt avfall från kommunerna och företagen i regionen att rötas till biogas.

Efter att ha tagit fram anläggningens gestaltningsprogram och bygglovshandlingar, deltar Scheiwiller Svensson nu i genomförandet.

- Utmaningen för oss har varit att få logistiken att fungera samt att få ett enhetligt uttryck i samtliga byggnader på anläggningen. Med de nivåskillnader som finns i området kommer biogasanläggningen att ligga åtta meter högre än kraftvärmeanläggningen, säger Oskar Scheiwiller på Scheiwiller Svensson.

I uppdraget ingår även att rita anläggningens sju våningar höga kontor. Härifrån styrs hela anläggningen. Olika alternativ för en komplettering med solceller på anläggningen ses också över.

- Detta är E.ONs största satsning hittills, vi investerar 265 miljoner euro i projektet. Vi är väldigt nöjda med Scheiwiller Svenssons engagemang och förmåga att hela tiden hitta nya kvalitativa lösningar i skapandet av biogas- och kraftvärmeanläggningen, säger Kenneth Carlsson, projektchef på E.ON Högbytorp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.163