23948sdkhjf

Branschen vill förbättra gruvindustrin – presenterar 12 reformer

"En framgångsrik gruv- och stålindustri ger jobb och minskar klimatutsläppet"
Om 100 dagar är det val i Sverige. Inför detta presenterar gruv- och stålbranschen 12 reformförslag för en växande gruv- och stålindustri, skriver Affärer i Norr . Bakom initiativet står branschorganisationerna Svemin, Jernkontoret och Industriarbetsgivarna.

− En framgångsrik gruv- och stålindustri ger jobb och minskar klimatutsläppen både i Sverige och globalt. Satsningar på forskning så som Industriklivet ger oss förutsättningar till både fossilfrihet och konkurrenskraft, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, till Affärer i Norr.

Förslagen är följande:

1. Skapa bred politisk enighet om Industriklivet för att stödja svensk industri i omställningen mot nollutsläpp av växthusgaser.
2. Inför tidsgränser för tillståndsprocesser. Effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser är helt avgörande för att långsiktigt kunna bedriva gruvverksamhet.
3. Inför ett skarpt konkurrenskraftsmål. Då skulle initiativ och förslag inom olika politikområden analyseras ur ett konkurrenskraftsperspektiv.
4. Bygg vidare på energiöverenskommelsen. Energiöverenskommelsen behöver ta nästa stegför att långsiktigt säkra elförsörningen.
5. Klä inte fiskala skatter i grön kostym. Ett stort antal skatter har införts eller hjts med miljöargument utan att dessa skatter har bevisad miljönytta.
6. Kompensera den elintensiva industrin för indirekta kostnader. Den indirekta effekten av handelssystemet med utsläppsrätter kan medlemsstaterna kompensera viss industri för, och en ny regering bör snarast införa ett system som ger full kompensation för den elintensiva industrin, som bland annat Norge, Finland, Tyskland och England gör.
7. Gör väg för 74 tons lastbilar och skrota idén om vägslitageskatt.
8. Kraftsamla på yrkesutbildning. Det krävs ett tydligt fokus på insatser av betydelse för näringslivets kompetensförsörjning.
9. Stärk ingenjörsutbildningarna. Det behövs fler insatser för att öka intresset för matematik och naturvetenskap, en långsiktig finansiering av Tekniksprånget och öronmärkta platser för Tekniskt basår.
10. Bygg ut satsningen på strategiska innovationsområden. Insatserna som genomförs inom ramen för innovationsområdena finansieras av både näringslivet och offentliga aktörer och det är viktigt att prioritera och bygga ut de strategiska innovationsområdena i kommande forskningspropositioner.
11.Utbilda till jobb. Universitet och högskolor ska ha incitament för att bedriva utbildningar som samhället efterfrågar och som leder till kvalificerade jobb.
12. Ökad innovationskraft med ökad rörlighet. Rörligheten mellan akademi och näringsliv, och då särskilt industrin, är liten och behöver stimuleras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063