23948sdkhjf

Åtta partier åtta dagar – idag svarar Socialdemokraterna

Inför valet i höst har Process Nordic ställt ett antal frågor till riksdagspartierna för att se hur de avser hantera den stora kompetensbristen i industrin. Dessutom har vi valt ut en industrigren i form av skogsindustrin för att få svar på vilken roll denna har i deras framtida Sverige. Varje dag i åtta dagar svarar respektive parti.

Frågorna vi ställde är:

1. Vilka är de tre viktigaste åtgärderna de vill genomföra för att se till att den svenska industrin inte tappar i konkurrenskraft som en följd av brist på kvalificerad arbetskraft under nästa mandatperiod?

2. Vilken roll har basnäringarna, som exempelvis pappers- och massaindustrin, i deras framtida Sverige?

3. Vilka är de viktigaste uppgifter som just pappers- och massaindustrin kan fylla för Sverige framöver?

4. Vilka utmaningar och möjligheter ser de för den svenska skogsindustrin, inklusive papper och massa, just nu?

Socialdemokraterna:

1. Kompetensbristen är ett av de största hindren mot den svenska jobbtillväxten. Vi vill fortsätta med kunskapslyftet samt den historiska utbyggnaden av Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan och universitet och högskolor bör också få fram fler korta och flexibla kurser så att fler på arbetsmarknaden ska kunna uppdatera sina kunskaper.

2. Industrin är en tillväxtmotor i svensk ekonomi och har stor betydelse för Sveriges välstånd och för den gemensamma välfärden.

3. En viktig uppgift för industrin som helhet är att hitta möjligheterna i det som driver strukturomvandlingen, det vill säga globaliseringen, digitaliseringen och omställningen mot en grön resurseffektiv ekonomi.

4. Sverige behöver skog och skogsbruket i en omställning från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle, och till att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Sveriges första nationella skogsprogram har visionen att skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062