23948sdkhjf

Åtta partier åtta dagar – idag svarar Moderaterna

Inför valet i höst har Process Nordic ställt ett antal frågor till riksdagspartierna för att se hur de avser hantera den stora kompetensbristen i industrin. Dessutom har vi valt ut en industrigren i form av skogsindustrin för att få svar på vilken roll denna har i deras framtida Sverige. Varje dag i åtta dagar svarar respektive parti.

Frågorna vi ställde är:

1. Vilka är de tre viktigaste åtgärderna de vill genomföra för att se till att den svenska industrin inte tappar i konkurrenskraft som en följd av brist på kvalificerad arbetskraft under nästa mandatperiod?

2. Vilken roll har basnäringarna, som exempelvis pappers- och massaindustrin, i deras framtida Sverige?

3. Vilka är de viktigaste uppgifter som just pappers- och massaindustrin kan fylla för Sverige framöver?

4. Vilka utmaningar och möjligheter ser de för den svenska skogsindustrin, inklusive papper och massa, just nu?

Moderaterna:

1. Vi vill skapa fler vägar till ingenjörsutbildningen genom att bygga ut det tekniska basåret. Vi vill också utöka antalet yrkescollege som utbildar efter branschens behov. Slutligen vill vi att fler ska kunna fatta välinformerade studieval utifrån studiernas jobbchanser: dels genom en stärkt studierådgivning under högstadiet, dels genom en nationell studie- och jobbrådgivning som också vänder sig till yrkesverksamma som t.ex. vill skola om sig. Vi ser en utveckling där industrin fortsatt bidrar till att stärka Sverige genom att skapa jobb, skatte- och exportintäkter samt investera i forskning.

2. Massa- och pappersindustrin ska ha goda förutsättningar att utvecklas samt bidra till tillväxt och innovation, samtidigt som industrin i stort behöver vara med och ta ansvar för omställningen mot ett hållbart samhälle.

3. Vi ser stora möjligheter för den svenska skogsindustrin att bidra till den växande bioekonomin.

4. Utmaningarna är bristen på långsiktiga regler och urholkad äganderätt för Sveriges skogsägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456