23948sdkhjf

Åtta partier åtta dagar – idag svarar Miljöpartiet

Inför valet i höst har Process Nordic ställt ett antal frågor till riksdagspartierna för att se hur de avser hantera den stora kompetensbristen i industrin. Dessutom har vi valt ut en industrigren i form av skogsindustrin för att få svar på vilken roll denna har i deras framtida Sverige. Varje dag i åtta dagar svarar respektive parti.

Frågorna vi ställde är:

1. Vilka är de tre viktigaste åtgärderna de vill genomföra för att se till att den svenska industrin inte tappar i konkurrenskraft som en följd av brist på kvalificerad arbetskraft under nästa mandatperiod?

2. Vilken roll har basnäringarna, som exempelvis pappers- och massaindustrin, i deras framtida Sverige?

3. Vilka är de viktigaste uppgifter som just pappers- och massaindustrin kan fylla för Sverige framöver?

4. Vilka utmaningar och möjligheter ser de för den svenska skogsindustrin, inklusive papper och massa, just nu?

Miljöpartiet:
1. Bättre förutsättningar för företagens kompetens- och kapitalförsörjning samt att ställa om till mer hållbar industri som ligger i framkant i världen. Fortsatta satsningar på hållbara investeringsstöd, utbildning och kompetensförsörjning samt bättre samverkansformer mellan akademi-relevanta aktörer och en översyn av Arbetsförmedlingens roll och ansvar vad gäller matchning.

2. De är mycket viktiga för att klara framtida utmaningar, en industri som ligger i framkant och fortsätter skapa jobb. Vi måste också lyckas med omställningen till en biobaserad ekonomi.

3. Pappers- och massaindustrin är en viktig näring för Sverige som kan leda oss in i framtiden. Genom att ställa om industrin till mer hållbar kan svensk pappers- och massaindustri inspirera industrier också i andra länder att ta klivet mot en grönare industri.

4. Utmaningen är att bruka utan att inkräkta på den biologiska mångfalden och viktiga naturområden, men samtidigt ligger möjligheten just i detta – att vara den kraft som gör att vi kan byta ut fossilt mot bio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094