23948sdkhjf

Vinner University Steel Prize 2018

Sergi Parareda Oriols innovativa forskning om utmattningshållfastheten i skurna kanter i höghållfast stål slog högst.
Sergi Parareda Oriol är verksam vid spanska Universitat Politècnica de Catalunya, enligt ett pressmeddelande.

– Sergi har visat en unik förmåga att kombinera förståelsen av detta komplexa fenomen med praktiska tester och att komma till insiktsfulla slutsatser, säger Linda Petersson från SSAB, juryordförande för University Steel Prize.

Som ett inslag i sin mastersavhandling kombinerade Sergi Parareda Oriol sin forskning hos det spanska forskningsinstitutet Fundació CTM Centre Tecnológic och Scania för att studera utmattningshållfastheten i skurna kanter i höghållfast stål i tunga lastfordon (HDV).

Det finns ingen tidigare information om området och Oriol uträttade tester på höghållfast stål i skiftande kvaliteter genom förbättrade skärningsmetoder och mekanisk ytbehandling exempelvis sandblästring. Resultaten och rekommendationerna från projektet gör det möjligt att optimera konstruktionen av HDV-komponenter genom materialuppgraderingar och möjliggör ytterligare viktminskning.

Juryns motivering för att belöna Sergi Parareda Oriol med University Steel Prize är som följer:

Sergi Parareda Oriol har mottagit University Steel Prize 2018 för att med ett mycket praktiskt tillvägagångssätt tagit itu med ett av de största hindren för att använda höghållfast stål i tunga transporter.

Studien omfattade inte endast ett universitet och ett forskningsinstitut utan även en lastbilstillverkare och visar på att utmattningsvärdena går att förbättra genom blästring av stålkomponenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14