23948sdkhjf

Vem släpper ut klorfluorkarboner?

Alarmerande data som publiceras i tidskriften Nature tyder på att det finns en gömd produktionsanläggning som pumpar ut enorma mängder av en klorfluorkarbon (CFC) som borde fasats ut fullständigt för att skydda jordens ozonlager.

Forskarna rapporterar att CFC-11, mätt vid ett antal platser runt jorden, minskade som väntat mellan 2002 och 2011. 2012 ökade mängden plötsligt med 50 procent vilket indikerar att ny produktion hade startat.

Enligt standardverket för CFC-koncentration, FNs miljöprogram UNEPs Handbook for the Montreal Protocol, upplagan från 2012 var då produktionen nära noll.

"Ökningen måste då relatera till ny produktion", konstaterar forskarna som pekar på att det handlar om stora mängder; sedan 2012 13 000 ton, per år!

Det är första gången som produktionen av den av de vanligaste, långlivade CFC har ökat under en längre period sedan produktionskontrollerna startade på sent 1980-tal, enligt forskarna.

Eftersom ökningen av ozonnedbrytande ämnen kommer att sakta ned ozonlagrets återhämtning behöver man hitta den nya produktionen så snart som möjligt.



An unexpected and persistent increase in global emissions of ozone-depleting CFC-11

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062