23948sdkhjf

Forskningsprojekt om flytande biogas ger hopp

Nya resultat från ett svenskt forskningsprojekt visar hur tillverkning och distribution av flytande biogas (LBG) kan ske så kostnadseffektivt och miljövänligt som möjligt.

Forskningsinstitutet RISE och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har tillsammans utvecklat en reningsteknik för biogas. Tekniken bygger på att använda ett askfilter inför förvätskningen av biogasen.

Genom ett nyligen avslutat forskningsprojekt, som genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU, RISE, Biogas Öst och Gasum, har man kunnat visa att det är tekniskt, praktiskt och ekonomiskt rimligt med att producera LBG med denna  askfilterteknik. Dessutom är förutsättningarna för marknadsuppbyggnad ser goda ut, heter det i projektrapporten.

Projektet, som haft Vinnova som huvudfinansiär, visar att det är möjligt att producera LBG även vid småskaliga anläggningar, exempelvis gårdar eller små reningsverk, till en kostnad som är något högre än det svenska dieselpriset för vägtrafik.

Produktion av LBG på större svenska biogasanläggningar har ungefär samma kostnader med askfilter som med de mest ekonomiskt fördelaktiga och hittills använda teknikerna, enligt rapporten.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094